lördag 7 juni 2014

Bedömning

För fyra veckor sedan var det avelsbedömning i Vaggeryd, vi var några stycken som åkte dit för att titta på allting och särskilt då några hästar vi träffat på kurser o i andra sammanhang.
Roligt men också lite besvikelse, man tror så mycket på sin egen häst och så kan den inte visa sina bästa sidor...
Så var det med Hrönn för två år sedan, första gången fick hon inte tillräckligt höga poäng, (vi kunde skylla på det ena o det andra...) andra gången hon visades 2 månader senare höjdes många av siffrorna och då kom hon in i stamboken! Det var Malin Jacobsson som visade henne, tack Malin!
Det är en ganska stor procedur, först anmälan o funderingar runt detta, tidsperpektiv, plats, väl på plats, hästen ska veterinärbesiktigas först och sedan mätas, massor med olika mått, mankhöjd, bukomfång, benomkrets, hovlängd m.m.
Så kommer sedan exteriörbedömning med huvud, hals, manke, bog, rygg, kors, benställning, benkvalité, hovar, man och svans m.m. Alla delar har olika koefficient, alltså är de olika delarna olika viktiga!
Till slut kommer ridbedömningen. Trav, skritt, tölt, galopp och pass men även form under ryttare samt spirit. Här får pass och tölt högst poäng!
Avsluningvis är det en öppen bedömning där alla har chans att höja sina siffror.
Alla poäng sätts mellan 1-10, 5 är godkänt, 7,5 ganska bra och allt utöver riktigt bra!
På Islands senaste bedömningar delades det ut flera 10or, fantastiskt bra!
Kolla Ishestnews för mer info där!
Det finns så mycket att lära här, kolla SIF:s hemsida under avel t.ex. Eller gå avelskurserna! Eller prata med någon som kan detta ordentligt!
Här kommer då till slut några bilder på Hrönn från Toarps-Sjögrden och själva bedömningen! Fler bilder kommer!



Vi väntar på veterinärbesiktning samt mätning. Tidig morgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar